Wonen

Inboedelverzekering

Deze verzekering biedt dekking bij verlies of schade aan de aanwezige spullen in jouw huis. Dit zijn de spullen die niet vastzitten aan jouw huis, zoals: tafels, stoelen en de televisie. Je kunt bij het afsluiten van een inboedelverzekering zèlf de waarde van je inboedel bepalen. Deze waarde bepaalt voor een groot gedeelte de hoogte van je premie. Geef je een te lage waarde op, dan heb je kans op onderverzekering. Het doorgeven van een te hoge inboedelwaarde kan ervoor zorgen dat je een te hoge premie betaalt. Een handig hulpmiddel om de waarde van jouw inboedel te bepalen, is de inboedelwaardemeter.

Er zijn twee soorten dekkingen van schade:

  • De extra uitgebreid dekking. Deze dekt alleen voorvallen die in de voorwaarden staan.
  • De allrisk dekking. Deze dekt alle schadegevallen, tenzij ze zijn uitgesloten.

Kostbaarhedenverzekering

Kostbare bezittingen hebben vaak een bijzondere waarde. Niet alle kostbaarheden worden door inboedelverzekeringen voldoende gedekt. Ben je in het bezit van schilderijen, verzamelingen, horloges of sieraden, dan kun je wellicht beter een kostbaarhedenverzekering bij je inboedelverzekering afsluiten. Deze biedt namelijk een uitgebreidere dekking voor je kostbaarheden. De kostbaarhedenverzekering biedt dekking voor onder meer verlies en diefstal buiten de woning. Raak je dus in de stad een sieraad kwijt, dan biedt een inboedelverzekering hier geen dekking voor, maar een kostbaarhedenverzekering wel.

Woonhuisverzekering

Het huis is voor de meeste mensen hun kostbaarste bezit. Deze verzekering biedt dekking bij verlies of schade aan dat huis. Als je een hypotheek op het huis hebt, is het afsluiten van een woonhuisverzekering verplicht. Logisch, want jouw huis is het onderpand van de lening. De dekking wordt bepaald op basis van de herbouwwaarde van de woning. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om jouw huis, op dezelfde plek weer op te bouwen zoals het was. Een handig hulpmiddel om de waarde van jouw woning te bepalen, is de herbouwwaardemeter.

Er zijn twee soorten dekkingen van schade:

  • De extra uitgebreide dekking. Deze dekt alleen voorvallen die in de voorwaarden staan.
  • De allrisk dekking. Deze dekt alle schadegevallen, tenzij ze zijn uitgesloten.